Loading...
 
Ρευματολογία: Προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της νέας εποχής
Tuesday 04 Jul 2017
Περίληψη άρθρου του Παναγιώτη Τρόντζα στο Mediterranean Journal of Rheumatology
Οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ), αποτελούν ένα σοβαρό, αν και συχνά όχι επαρκώς αναγνωρισμένο, πρόβλημα με έντονες επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο ποιότητας ζωής των ίδιων των ασθενών.
Όμως, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει επισυμβεί τα τελευταία χρόνια παραμένουν αναπάντητα αρκετά επιστημονικά ερωτήματα για τον καλύτερο χειρισμό των ρευματοπαθών.
Επιπλέον, πολλά θεσμικά προβλήματα αλλά και αγκυλώσεις στην κουλτούρα των ιατρών και των ασθενών θέτουν περεταίρω εμπόδια στη βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, εμφανίζονται πολλά και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στους Ρευματοπαθείς αλλά και στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη των Ρευματολόγων.
Η επιστημονική ρευματολογική κοινότητα και κυρίως η θεσμική εκπροσώπησή της, χρειάζεται να εφαρμόσει ένα μακράς διάρκειας σχέδιο για την ορθή και τεκμηριωμένη εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης, θεραπείας και υποστήριξης των ασθενών με Ρευματικές Παθήσεις. Χρειάζεται επιπλέον να ηγηθεί στην προσπάθεια απόκτησης κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών δηλαδή των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων Ρευματολόγων, των άλλων επαγγελματιών υγείας, των ενώσεων ασθενών και της πολιτείας.